Icon
Icon

Menu

Forside

  • Forside
Icon
Icon

Kliniske retningslinjer

Forside

  • Forside

Kliniske retningslinjer

Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut styrker arbejdet med kliniske retningslinjer til at omfatte 39 lægevidenskabelige selskaber.

Kliniske retningslinjer er systematisk udarbejdede anbefalinger, der bruges af sundhedsprofessionelle til at træffe beslutninger sammen med patienten. Kliniske retningslinjer er baseret på den bedste og nyeste evidens og har til formål at sikre en ensartet, høj kvalitet i behandlingen af patienter på tværs af landet og sundhedsvæsenet.

Anviser optimal behandling med fokus på fornuftig resurseanvendelse

Kliniske retningslinjer skal anvise den optimale behandling ud fra den givne evidens, men i udarbejdelse af retningslinjer skal der også være fokus på fornuftig resurseanvendelse.

Siden 2017 har de Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG) udarbejdet kliniske retningslinjer, og Danske Multidisciplinære Psykiatri Grupper (DMPG) udformer nu også retningslinjer. Med Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut skaleres modellen til 39 specialebærende lægevidenskabelige selskaber indenfor de næste tre-fem år.

Giver behandlingen tilstrækkeligt værdi?

Rådet i Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut skal vurdere, om effekten ved særligt ressourcekrævende kliniske retningslinjer fra de faglige miljøer står mål med omkostningerne. Kvalitetsinstituttet skal derudover understøtte, at de kliniske retningslinjer har anbefalinger målrettet udfasning af unødvendige eller ineffektive behandlinger og dermed bidrager til, at indsatser giver tilstrækkelig værdi for patienten og understøtter et sundhedsvæsen, hvor efterspørgsel og ressourcer er i balance.

Kilde: Kommissorium for Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut.